Menu
0 Kurv
  • Du har ingen varer i kurven

    Gå til kurven
Gå til kurven kr. stk. á Du har ingen varer i kurven Gå til kurven Køb for {{difference}} mere for at få fragtfri levering Samlet pris

80/20 mad

Et fremtidsscenarie?

Følgende lyder måske en kende nørdet, men vi mener det faktisk. Vi tror på at fremtidens måltider kan komme til at hedde 80/20 Mad. En helt enkel model, hvor 80% af dit måltid kommer fra planteriget og 20% er animalsk. Og hvor maden er dyrket så tæt på dig som muligt.

Med 80/20 er maden: Mere råt mindre kogt - Mere groft og mindre hvidt - Mere gård og mindre industri – Mere grønt og mindre animalsk.

Det er ikke en slankekur, et kedeligt nytårsforsæt eller en hippiekur. Men hvorfor ikke spise mere lokalt, efter årstiden og efter videnskabelige anbefalinger for hvad der er godt for både dig og planeten?

Den gode nyhed er, at det faktisk også smager godt.

Med en 80/20 hverdagskost, vil du mærke de danske sæsoners råvarer og få fyldt dine vitamin- og mineraldepoter på naturligste vis – og du får masser af fibre. Mens 80/20-kost er til din egen fordel, er der også den bonus, at du gør noget godt for planeten. Forskning fra Agrimondeinsituttet har dokumenteret, at hvis vi spiser efter principperne om maksimalt 20% animalsk energi og minimum 80% fra planteriget, vil der være nok mad til en planet med 9 mia. mennesker!

Nogle af jer er der sikkert allerede. Andre er på vej, men gennemsnittet i landet er stadig langt fra.

1 ko = 60 tons gulerødder

Der er mange gode grunde til at spise 80% plantebaseret og lokal kost. I dag er en gennemsnitsdanskers indtag ca. 60/40, altså dobbelt så meget animalsk energi. En ko kræver som tommelfingerregel en hektar. Samtidig kan man på en sådan hektar eksempelvis dyrke 60 ton gulerødder. Ergo langt mere mad pr. hektar – og uden koens CO2-prutter. Spiser du mere plantebaseret, optager dyrkningen af lige netop din mad langt mindre plads.

Du tager samtidig hensyn til miljøet, fordi råvarerne er dyrket lokalt. Ultimativt er det naturligvis, hvis de er dyrket inden for dit synsfelt – det arbejder vi også på, men der går nok et årti eller to før vi kan det.

God lokal 80/20 kogelyst.

 

-